top of page

Dermatoser

Under konstruktion

 

Atopiskt eksem

Sida under konstruktion

Psoriasis

Psoriasis är en relativt vanlig hudsjukdom som drabbar ungefär 2 % av befolkningen. Sjukdomen karakteriseras av klarröda utslag med en vitaktig, ofta stearinartad, fjällning. Vanliga lokaler är hårbotten, armbågar och knän. Som regel kliar inte psoriasis, men vid hårbottenpsoriasis kan klåda förekomma.

 

Sjukdomen är ärftlig. Med en förälder med sjukdomen är risken att få psoriasis 25 %, om bägge föräldrarna är drabbade stiger risken till 60 %.

 

Psoriasisutslagen uppkommer pga inflammation och kraftigt ökande nybildning av överhudsceller. Överhuden växer ungefär 10 gånger fortare vid psoriasis jämfört med normal hud. Utslagen kan vara olika stora. En utsådd av små utslag som är några millimeter stora kallas för guttat psoriasis (gutta = droppe). Detta förekommer framför allt hos ungdomar, ofta som debutsymtom av sjukdomen, och provoceras ofta fram av en halsinfektion. Större fläckar på ett par centimeter kallas nummulär psoriasis (nummus = mynt) och ännu större sammanflytande förändringar diskoid psoriasis (discus = skiva). Psoriasis kan också uppträda på naglarna i form av små gropar, detta fenomen brukar kallas onychia punctata (fingerborgsnaglar).

 

Ett märkligt fenomen som kan förekomma vid psoriasis är Köbner-fenomenet – att psoriasis uppträder i ärr och andra hudskador.

 

Lokalbehandlingen består främst av kortisonpreparat och ofta behöver också avfjällande medel (salicylsyra) tillgripas för att få bort de fjäll som hindrar att läkemedlet tränger in i den sjuka huden. Kortisonsalva med tillsats av D-vitamin har visat sig vara effektivt. Majoriteten av psoriasispatienterna blir bättre sommartid och ljusbehandling (UVB) är ett bra komplement till lokalbehandlingen vid utbredd psoriasis, frånsett hos den lilla minoritet (cirka 10 %) av patienterna som försämras av sol.

Under konstruktion
Under konstruktion

Sida under konstruktion

Sida under konstruktion

bottom of page