top of page

Nikotinamid
 

Nicotinamide.jpg

Nikotinamid som förebyggande mot hudcancer

Forskare har länge försökt finna metoder att minska den hudcancerframkallande effekten av solljus genom tillförsel av substanser i tablettform. Australiska forskare har under 2010-talet inriktat sig på nikotinamid (en form av vitamin B3). Nikotinamid är en s k prekursor till NAD+, en faktor i tillverkningen av molekylen ATP, som spelar en central roll i cellens energihantering och är ”drivkraften” för cellens kemiska reaktioner. UV-strålning blockerar ATP-tillverkningen (glykolysen). Nikotinamid hindrar blockeringen av glykolysen och förhindrar därigenom att cellen skadas genom att den dräneras på energi.

 

År 2015 publicerades en fas III-studie där hälften av 386 patienter med tidigare hudtumörer (icke-melanomtumörer såsom basaliom, skivepitelcancer och skivepitelcancerförstadierna Mb Bowen och aktinisk keratos) fick 1000 mg nikotinamid per dag och hälften av dem fick sockerpiller, s k placebo, under 12 månader (Chen AC et al. N Engl J Med 2015;373:1618). Jämfört med placebo fick patienterna i nikotinamid-gruppen 20% färre basaliom, 30% färre skivepitelcancrar och 13% färre aktiniska keratoser. Några biverkningar kunde inte noteras.

 

Nikotinamid finns inte att köpa på svenska apotek eller i hälsokostbutiker annat än som del i multivitamintabletter eller blandningar av B-vitaminer. Man bör undvika att köpa preparat på nätet där man är osäker på ursprung, innehåll och kvalitet.

 

Den brittiska firman Lamberts Healthcare tillverkar tabletter med 250 mg nikotinamid. Tillverkningsland är Storbritannien. Kvaliteten är läkemedelsstandard (GMP). Förpackningen är på 100 tabletter. Med dosering 4 tabletter dagligen blir intaget 1000 mg per dygn.

 

Vi har upphört med försäljningen av Lamberts nikotinamid finns till försäljning på mottagningen.

Priset är 200 kronor per burk om 100 tabletter.

bottom of page